Historik om lajvande och rollspel

Internationell historik kring rollspel

När det gäller lajvande och rollspel så kommer detta inte vara något som har en specifik plats eller land som historiskt ursprung. Detta är något som skapades av individuella grupper i allt från Australien och Europa till USA samt Canada. Här hade alla deltagare gemensamt att de delade ett intresse för att leva ut sina fantasier i ett parallellt liv vid sidan av det verkliga. Rollspel grundar sig i barnlekar och det som finns i människors fantasi, men kan även vara byggt på händelser som skett i verkligheten. Den första LARP gruppen som bildades var Dragohir. Denna grupp kom från USA och detta var år 1977, vilket betyder att de var cirka fem år tidigare än Sverige gällande dessa spännande lekar. 1982 följde England med det första kända rollspelet Treasure Trap som gick 1982 i Peckforton Castle.

Från början så handlade de flesta rollspel om fantasikrig och kamper på det medeltida slagfältet. Detta för att sedan ta en vändning helt in i den fantasifyllda världen som handlar om drakar, demoner och mystiska grottor med gömda skatter, samtidigt som magiska händelser hela tiden skedde. 1981 grundades IFGS, International Fantasy Gaming Society. I samma skede skapades regler gällande rollspel, som i huvudsak grundade sig på Dungeons & Dragons. 1982 var det dags för LARPA att bildas, som är Live Action Players Association. I Tyskland går det största rollspelet i Europa med mellan 3000-7000 deltagare årligen.

Svensk rollspelshistorik

Även Sverige var tidiga att hänga på trenden gällande lajva. I Sverige började detta under första halvan av 1980-talet. Här var det Rättvik, Sollentuna och Gävle som var pionjärer. Den första svenska rollspelsföreningen Gyllene Hjorten, skapade en kampanjvärld vid namn Elborigien. Detta var under 1980-talet och är idag Sveriges äldsta fortfarande årligen aktiva rollspelskampanj. Kanske gick utvecklingen inte så fort gällande rollspel i Sverige, med i början av 1990-talet hade det verkligen tagit fart. Det som förändrade den svenska synen på rollspel var, Trenne Byar. Detta var det första svenska lajvandet med över 1000 deltagare. Detta var det många som hakade på med olika teman och namn, vilket förändrade hela rollspelscenen i Sverige.

Detta snurrade på och fler och fler startade årliga eller månatligt lajvande i Sverige. Under 1990-talet var det inte mycket som förändrades efter att storlajv hade skapats. Det uppkom en förening inom området som inriktade sin verksamhet på nybörjarlajv. Denna bar namnet Enhörningen och finns än idag. Idag har lajvande i Sverige växt och inriktar sig numera mest på postapokalyptiska teman. Här har detta betytt att det kravs mera teknik och bredare rekvisita, men också att det skapar en kraftigare känsla och spänning för alla deltagare.

Lajvandets kulturella betydelse

Kulturer och sociala aspekter har stor plats i lajv. Här handlar det om att människor lever sig in i olika roller och kulturer. Detta gör att det skapas en förståelse för hur olika människor lever och reagerar på olika platser och i varierande miljöer. Även på det sociala planet skapas förståelse för reaktioner och handlingar, vilket leder till en större kunskap och tolerans gentemot andra människor. Rörande det kulturella inom rollspel så handlar dett också mycket om förberedelser. Här skapas det som ska användas många gånger av deltagaren genom att sy eller snickra. Många söker också information i böcker om den roll de ska spela, vilket skapar insikt i både den svenska och den internationella historiken.